Spørgsmål og ønsker til blogindlæg kan sendes til Jonasoernholm@gmail.com

Trekrog eller enkeltkrog? Her er min personlige holdning!

Din fiskeguide

Created with Sketch.

Trekrog eller enkeltkrog? Her er min personlige holdning!

REKLAME – Disse indlæg vil indeholde anmeldelser af en række af udstyr, som jeg personligt selv har svært ved at undvære, når jeg skal på fisketur.
Der vil desuden være reklamelinks til de produkter jeg anmelder.


“Trekrog eller enkeltkrog?”

Ja, man kan nærmest se de to, som selvstændige trosretninger, hvis følgere nogle gange kan synes blinde og døve for hinanden.

Til disse to (Ja, lad os holde os til de to) hører der sig sekteriske trosretninger som beskæftiger sig med den rette form på krogene. Skal de være med stort kroggab? Skal de have bestemte størrelser? Må de i det hele taget have modhager?

Min første laks fra Skjern å. Fanget på en lille modhageløs trekrog i str. 8.

Efter disse, nærmest formynderiske ord, tænker du måske, kære læser – “Hvad med dig selv, Jonas?”.
Og ja, hvad med mig selv egentlig.

Jeg er ikke det mindste bedre selv!

Jeg er helt klart religiøs! Jeg er nok bare også, frem for at tro på den éne store sandhed, tilbøjelig til at tro på, at der er flere veje til Lystfiskerhimlen.

Jeg vil i dette indlæg om krogtyper forsøge at gøre rede for mine egne helt personlige preferencer til kroge. Der er mange veje til fiskefrelse og dette er blot den der har virket allerbedst for mig.

Hvad er problemet?

Nå, men hvis vi forlader religions-analogien for en stund, og så får snuden i sporet. Hvad er så alt det påstyr med kroge?

Da jeg som pur lystfisker skulle finde ud af den krogjungle jeg havde forvildet mig ind i, var der tre overskyggende debatpunkter jeg stødte på.

1: Landingsrate

Den første problemstilling er landingsrate. Altså antallet af de fisk der kroges, som kommer helt ind på land.

Her bliver der kastet rundt med forskellige procentsatser, som folk mener at have registreret med forskellige udregningsmetoder. Om disse metoder er valide, vil jeg lade læseren om at vurdere.

Hvorom alting er, så er det overvejende trekrogen der bliver hyldet som vinderen over enkeltkrogen i denne debat.

Og hvad så nu? Skal vi så ikke bare fiske med trekroge på kysten helt ufortrødent og ukritisk?

Nej, vent lige lidt endnu..

Henrik Henriksen med en smuk bækørred, som fik en hurtig tur op af nettet for at blive fotograferet. Den svømmer nu videre i Lilleåen.

2: Skånsomt fiskeri

Vi har jo nemlig også, hvad end det er noget vi helt frivilligt vælger, eller om loven bestemmer for os, en gang i mellem fisk der skal sættes ud igen og have endnu en chance for at nå de famøse 15kg.

Her tales der ofte om, hvor store huller krogene laver i forankringspunktet. Her har jeg også set et utal af argumentationer og tests for begge kroge.

DOG er diskussionerne oftest endt til fordel for enkeltkrogen grundet dens ene penetrationspunkt.

3: Penetration

For at vi, når vi udfører modhugget til fiskens bid, sikrer at vi får sat krogen, skal denne have en god penetrationsevne. Dette punkt deler igen vandene.

Enkeltkrogen menes her at have en klar fordel, da at alt kraft fra modhugsmomentet går direkte til krogens éne spidse punkt og overføres derfra til fiskens mund.

Mens det er svært at argumentere med fysik, er det lige så svært at argumentere imod matematikken i, at man med en trekrog altså har tre chancer for at kroge fisken i modhugget.

Men Jonas, nu er jeg jo bare endnu mere forvirret!

Ja, jeg ved det godt. Jeg giver jo ikke noget endegyldigt svar på, hvad der så er det rigtige at vælge. Undskyld!

Men men men… Her kommer jeg med min helt egen personlige holdning, som bygger på en masse undren, læsning og ikke mindst erfaring – både den rigtig gode og dårlige af slagsen.

Jeg vil allerede nu være ærlig at sige, at jeg faktisk ikke kan fortælle dig hvilken éne krog du skal vælge. Men jeg kan komme med mit bud på den bedste type af krog til havørredfiskeri, samt mine overvejelser til ovenstående problemstillinger.

Jeg bekender mig til…

Hvis du støder på mig på kysten, i jagten på havørred, vil du i 95% af tilfældene finde mig med gennemløberen monteret med “Fattigmandsrigget”.


Fattigmandsrigget har jeg i øvrigt beskrevet i et andet blogindlæg, som du kan læse her.


Trekrog i størrelse 8 efter gennemløbsblink er min foretrukne krog i langt de fleste situationer.

Krogen jeg anvender i dette setup, er en lille trekrog i størrelse 8. (måske endda 10).

Fordelene ved at anvende en lille trekrog er, at disse oftest har rigtig god penetrationsevne grundet den tynde godstykkelse. Jeg har tilmed to ekstra chancer for at kroge fisken.
Især med “Fattigmandsrigget”, som efterhænger krogen lidt og gør at den kan bevæge sig helt frit bagved gennemløberen.

Jeg har erfaret, at landingsraten med trekrogen er rigtig høj. Jeg vil ikke besvære jer med beregninger eller procentsatser. Jeg vil nøjes med at sige, at det er det setup jeg har mistet færrest fisk på.

Det er i min erfaring vigtigt, at man vælger en lille trekrog i god kvalitet da den ellers, i den tynde godstykkelse, godt kan rettes ud af en stor fisk. Og jo… Man kan SAGTENS fange store fisk på små kroge.

Det kunne være en trekrog som Owner’s ST-36BC i str 8 eller 10. Denne krog er super skarp og vildt stærk. Den kan jeg klart anbefale!

Den kan du finde hos f.eks. Lystfisk.dk.

Henrik med sin premierelaks på 94cm og 7,5kg. Fanget med en størrelse 8 trekrog uden modhager.

I det hele taget bør krogen ALTID være det sted hvor man virkelig gør sig umage og køber noget ordentligt. Det er jo trods alt den vi skal fange vores fisk med. (og linen selvfølgelig, som vi heller aldrig sparer på!)

Den vigtigste grund til at jeg vælger denne type krog, er imidlertid ingen af ovenstående. Det er til gengæld, at jeg simpelthen aldrig (7-9-13) har haft en “grim” krogning med en lille trekrog. Ikke engang på de HELT små fisk. ALDRIG.

Den sidder altid super pænt lige hvor den skal og er nem at fjerne med en god krogløser.


Jeg har i øvrigt skrevet et indlæg om markedets måske bedste krogløser. Det kan klart anbefales at have et sådan uundværligt stykke værktøj. Se indlægget her.


Det modsatte har jeg desværre erfaret, når jeg har anvendt enkeltkroge med stort kroggab. Især når det har været de små fisk, der har slået hårdt til blinket.

Her har jeg oplevet FLERE gange, at fisken er krogen igennem øjet eller andre områder som har betydeligt reduceret fiskens chance for at overleve ved genudsætning.

Det ved jeg med mig selv, at det er en risiko jeg ikke vil tage nogensinde igen.

Hvad kan vi så bruge alt det til?

Jeg er ikke sikker på, at mit krogvalg altid er det mest effektive der findes. Jeg er helt sikker på, at mange andre vil synes, at det ikke er det. Og det er også helt okay! Der er heldigvis også religionsfrihed i lystfiskeriet.

Jeg har blot fundet ud af, efter utallige timer på kysten, hvad der fungerer bedst for mig.

En aftentur resulterede i en bomstærk havørred på det lave vand.

Så nu er mit allerbedste råd til dig, hvis du da læser med endnu, at gøre det samme.

Læs dig til svar på de spørgsmål du måtte have og tilslut dig så den trosretning der giver dig mest ro i maven på fisketuren.

Og husk nu – Det er tilladt at konvertere. Det er en del af lystfiskeriet at blive klogere på hvad man gør.

Og så, for Fiskeguds skyld, klip ALTID de KÆMPESTORE ELENDIGE kroge af, som det fastmonterede blink er født med. Det er nok det bedste tip NOGEN kan give dig.


Jeg håber at du finder indlæggene omkring havørredfiskeri brugbare. Skriv endelig til mig på Jonasoernholm@gmail.com med forslag til hvad du godt kunne tænke dig indslag omkring, eller hvis du har spørgsmål.

Knæk og bræk!
Jonas Ørnholm Frederiksen
Modhugget.dkTags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 svar

  1. Christian siger:

    Amen brother!!

  2. Jesper Nielsen siger:

    Tak for artiklen.
    Jeg er efterhånden også gået over til trekrog, dog overvejer jeg enkeltkrog hvis der er meget strengetang hvor jeg fisker eller meget ålegræs i vandet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *