Spørgsmål og ønsker til blogindlæg kan sendes til Jonasoernholm@gmail.com

Simpelt gennemløber setup? Fattigmandsrigget gør det muligt!

Din fiskeguide

Created with Sketch.

Simpelt gennemløber setup? Fattigmandsrigget gør det muligt!

REKLAME – Disse indlæg vil indeholde anmeldelser af en række af udstyr, som jeg personligt selv har svært ved at undvære, når jeg skal på fisketur.
Der vil desuden være reklamelinks til de produkter jeg anmelder.


Flere sider af samme sag

Når man tænker på setups til at fiske med gennemløbsblink, tænker mange nok på splitringe, svejste ringe, trepunkts-svirveler, release-connectors og jeg skal komme efter dig. Mange af disse rigs er stensikkert effektive og lander hvert år rigtig mange (og store) havørred i Danmark.

Dog kan disse måder at montere sit blink på, synes at være omstændige, uoverskuelige og meget fastlåste i sin natur. Og mens det perfekte setup til gennemløber på kysten nok i virkeligheden ikke findes, kommer vi med dette rig ret tæt på.

Rigget, som jeg i samarbejde med Christian Henriksen har udviklet, kalder vi for “Fattigmandsrigget” og er efter vores bedste overbevisning det perfekte rig – i hvert fald for os.

Hvis du er klar på at nørde lidt flere knuder, samt spendere lidt færre penge – Så bliv kig med her!

Sådan rigger man en gennemløber med “Fattigmandsrigget”

Diagram over “Fattigmandsrigget”.

Fattigmandsriggets grundidé er, at det skal være billigere, mindre omstændigt og mere fleksibelt når vi på fiskepladsen prøver at matche vores udstyr til forholdene.

Derfor har vi fjernet en masse “hardware” fra det traditionelle gennemløber rig, for at gøre det billigere at lave, samt muligt at bygge uden det store besvær – selv i storm på kysten.

Fusion af hovedline og forfangsline

Trepunkt-svirvelen som mange både binder forfangsline til hovedlinen med (samt binder ophængerfluer på) er skiftet ud med en uni-uni knude. Denne knude tager 30 sekunder at binde, og er nok den sværeste knude i dette setup.

Herunder kan du se en video af, hvordan man binder en sådan knude:

Her kan du se en fin illustration af, hvordan man binder uni-uni knuden.

Øv dig på denne knude hjemme i den varme stue, foran fjernsynet, med en god fiskeri-video tændt. Det gør jeg selv når jeg skal lære en ny knude – og jeg kan nu, uden det store besvær, binde en uni-uni knude i orkan om natten med frostgrader. Ingen blær.

Ophængerløkke

Da vi gerne vil have muligheden for at fiske med ophængerflue, men ikke længere har vores svirvel at binde denne fast på, må vi jo hellere binde en knude til netop dét formål. Vi skal have bundet en “Ophænger løkke”.

Guide til binding af ophængerløkke.

Ophængerløkken er super smart ALTID at have på sit setup, da man så har muligheden for at påmontere en ophængerflue, præcis når man finder behovet.
Jeg fisker personligt altid med løkken på mit forfang – også selvom jeg fisker uden flue. Simpelthen fordi det er nemt, praktisk og tillader et mere fleksibelt fiskeri.

Montering af gennemløber

Nu kommer vi til det vigtigste, og mest ressourcebesparende i “Fattigmandsrigget”, nemlig montering af selve gennemløberen.

Man starter med at montere en perle i hård plast. Dette sikrer, at knuden ikke gnaves over af en skarp grat på blinket, samt er med til, at vores gennemløber frit kan snurre rundt om sin egen akse.

Dernæst monterer vi selve gennemløberen med snuden først på vores line.

Nu kommer punktet så, hvor vi slipper for vores splitring og den svejste ring. Vi binder nemlig vores krog direkte på, med en Rapala/Non Slip Loop knude i stedet for.

Guide til binding af Rapala/non slip loop knude.

Denne knude bruger vi for, at krogen bliver “efterhængt” en smule fra blinket, samt for at den kan bevæge sig mere frit – hvilket ofte resulterer i en bedre krogning. Faktisk har vi også erfaret, at krogen ikke i samme grad hægter, som med det mere traditionelle setup med splitringe.

Hvis fiskene napper forsigtigt, kan du prøve, at efterhænge krogen yderligere og eventuelt gå en størrelse ned. det kan nogle gange gøre forskellen.

Disse to havørreder kom med hjem til rygeovnen. de 18(!!!) andre fra den dag, svømmer stadig rundt derude. Alle taget på den hvide gennemløber, monteret med “Fattigmandsrigget”.

Denne knude er desuden min foretrukne knude, når jeg fisker med flue. Løkken gør nemlig, ligesom med krogen, at fluen kan bevæge sig mere frit – hvilket ofte giver en mere livagtig præsentation.

Dét er faktisk hele hoved-setup’et! Nu mangler vi bare at se, hvordan vi klargør vores ophængerfluer hjemmefra.

Ophængerflue-rigget

Nu kommer vi til, hvordan vi forbereder vores fluer hjemmefra. Dette er, hvis man ikke fisker med ophængerflue, selvfølgelig helt valgfrit. Det har dog ofte, for mig personligt, resulteret i blankfisk, når ingen andre på kysten havde heldet med sig. Så jeg ved, at jeg aldrig glemmer flueæsken derhjemme mere.

Her ses mit ophængerflue setup, forbundet med løkke-til-løkke forbindelse.

Som man kan se af diagrammet for oven, binder jeg fluen fast med en rapalaknude. Nu kommer så det smarte. Vi laver, med en tafs på cirka 8cm, en “Perfection Loop”.

Grunden til at vi netop vælger en “Perfection Loop” er, at linen kommer til at stikke ud fra centerlinjen på løkken.
Dette sikrer at fluen altid vil hænge rigtigt og ikke “klasker” sammen, som hvis linen havde stukket ud i en vinkel fra løkken.
Desuden er en “Perfection Loop” nemmere at binde med tykke fingre på et kort stykke line – hvilket gør det hele lidt nemmere.

Se her, hvordan vi nemt binder en “Perfection Loop”.

Guide til binding af “Perfection Loop”.

Når fluerne er bundet med rapalaknuden og en “Perfection Loop” er de faktisk klar til at kunne sættes i flueboksen og monteres på kysten.

Fordelen ved at lave denne slags ophænger setup er, at man ikke behøver at binde knuder. Man forbinder fluen med løkke-til-løkke system og hvis man gerne vil skifte flue, så løsner man bare løkken og monterer en anden flue – Nemmere bliver det simpelthen ikke.
Desuden slipper man for at den ophænger tafs man har monteret bliver kortere og kortere, da man aldrig klipper i linen.

Her kan du se, hvordan jeg fibinder min ophængerflue til min ophængerløkke. Loop to loop.

Det var det!

Du er nu klar til at fange den grove blankfisk, med “Fattigmandsrigget”. Jeg håber at du finder lige så meget glæde ved, og fleksibilitet i, at bruge dette setup, som vi der allerede bruger det gør.

Endnu en blankfisk på “Fattigmandsrigget”

Jeg håber at du finder indlæggene omkring havørredfiskeri brugbare. Skriv endelig til mig på Jonasoernholm@gmail.com med forslag til hvad du godt kunne tænke dig indslag omkring, eller hvis du har spørgsmål.

Knæk og bræk!
Jonas Ørnholm Frederiksen
Modhugget.dk


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *