Spørgsmål og ønsker til blogindlæg kan sendes til Jonasoernholm@gmail.com

Er dette den bedste krogløser på markedet?

Din fiskeguide

Created with Sketch.

Er dette den bedste krogløser på markedet?

REKLAME – Disse indlæg vil indeholde anmeldelser af en række af udstyr, som jeg personligt selv har svært ved at undvære, når jeg skal på fisketur.
Der vil desuden være reklamelinks til de produkter jeg anmelder.


Krogløseren – Det oversete værktøj

Der er nogle stykker udstyr, som jeg ofte oplever at mine medfiskere, simpelthen ikke vægter særlig højt. Dette er også tilfældet med en god krogløser.

Det har, efter min mening og erfaring, SLET IKKE sin berettigelse.

Det havde været en betydeligt mindre skånsom genudsætning af denne laks, havde jeg ikke haft min krogløser.

Det hænder for os alle, af den éne eller anden årsag, at vi skal genudsætte fisk. Og her er en krogløser simpelthen et uundværligt stykke værktøj, hvis man gerne vil gøre det skånsomt og med en god mavefornemmelse.

Krogløsere komme i mange forskellige former, størrelser og prisklasser og har, i sagens natur, fordele og ulemper alle sammen.

Den type krogløser, som jeg har haft allerbedst erfaringer med og derfor vil underholde jer med i dette blogindlæg, er af typen pean/forceps.

Her er de to krogløsere jeg bruger til alt mit fiskeri.

Hvad er så en Pean?

En pean er egentlig en arterieklemme, som man inden for lægevidenskaben bruger, til at kontrollere blødninger – måske en ekstra fordel ved at bruge sådan én som krogløser?

Den konstrueret på en sådan måde, at den kan låses fast, simpelthen ved at klemme kæberne sammen. Det er SUPER smart når man skal fjerne en krog som sidder godt forankret i fiskens mund.

Man klemmer simpelthen bare ned over krogstammen for at låse kæberne fast, og så, med hurtige og kontrollerede ryk, trækker man krogen ud af fiskens mund.

Her er pean’en klemt fast på min Wader Work Station fra Patagonia. Men jeg har den lige så ofte klemt fast på min bukselommes flap, når jeg er på den hurtige aftentur uden waders.

Ligeledes, som en lille bonus, er det et mega sejt “fashion statement” på fiskepladsen. Vi plejer faktisk i vores lille inderkreds, at kalde pean’en for “Havørred Emblemet”.

Jeg har ofte min krogløser monteret på min Wader Work Station fra Patagonia. Se indlægget omkring tasken her

Oplev et mere fleksibelt fiskeri

Den pean jeg bruger, er Scierra Forceps. Den fåes både som lige og buet – min er den lige, da jeg føler, at jeg nemmere kan bestemme hvordan den hænger, uden at den dingler for meget.

Denne pean fra Scierra er af den type, som også har en saks i kæberne.

Saksen er designet til nemt at kunne klippe fletline over, hvilket selv for mange dedikerede lineklippere, kan være en seriøs udfordring.

Dette tilføjer ENORMT meget til funktionaliteten af krogløseren.

Vil det så sige, at jeg med ét stykke værktøj, der er super godt i sig selv, og som jeg kan placere overalt på min krop, kan erstatte et helt andet værktøj?
JA – det gør det faktisk!

Scierra’s Forceps har afrundede greb til fingrene, så den er en leg at arbejde med.

Der er desuden på krogløseren monteret en meget spids og holdbar pig, som når man klemmer kæberne sammen, forsvinder ind i en fordybning i pean’en.

Denne kan bruges til at rense øjerne på éns kroge – oftest er den anvendt til at trykke lak-rester ud af øjerne på sine fluer.

Og for at det ikke skal være løgn, så fungerer Scierra Forceps også super som oplukker på kysten, når der skal drikkes en PR-porter.

Her ses den spidse pig på Scierra Forceps.

Hvad er dommen?

Pean’en fra Scierra, er et af de stykker udstyr jeg er gået hen og er blevet allermest glad for. Jeg glemmer ofte diverse stykker udstyr på fisketuren – men aldrig mere min krogløser.

Fordelene ved at have en krogløser med på turen opvejer et hvert forsøg på at komme med ulemper. Og så er den heller ikke specielt dyr, i forhold til så meget andet fiskegrej.

Så gør dig selv den tjeneste, at anskaffe dig en krogløser. Du vil helt automatisk få et langt mere ubekymret fiskeri, når du kan se fisken svømme fint afsted, når du skånsomt har fjernet krogen fra gabet, uden at klemme den til plukfisk.

Her ses Scierra Forceps fastklemt på bukselommen.

Der findes mange krogløsere derude, og de alle sammen gør jobbet fint.
Den krogløser JEG personligt bruger, Scierra Forceps, har jeg anskaffet mig fra Lystfisk.dk.

Det er den mest gennemtænkte udgave af en krogløser, jeg indtil nu har set. mange funktioner i ét værktøj. Man kunne næsten være tilbøjelig til at kalde den, “krogløsernes sweitzerkniv“.

Den fås i forskellige størrelser og, som nævnt ovenfor, med lige og buede kæber.Jeg håber at du finder indlæggene omkring havørredfiskeri brugbare. Skriv endelig til mig på Jonasoernholm@gmail.com med forslag til hvad du godt kunne tænke dig indslag omkring, eller hvis du har spørgsmål.

Knæk og bræk!
Jonas Ørnholm Frederiksen
Modhugget.dk


Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

2 svar

  1. Lasse siger:

    Krogløsner er et must i min verden, især når fjæssingerne er på lavt vand

    • JONAS ØRNHOLM | REKLAME siger:

      Ja, du har helt ret! Og den bliver kun MERE vigtig, når de bidske fjæsinger viser deres skumle væsen. Så faktisk er krogløseren BÅDE super vigtig for fiskene OG fiskeren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *